10. rujna 2017.

Slatka peciva

Malo nam je zahladilo.. odmah sam se prisjetila zime i raznih peciva. Odlučila sam napraviti slatka peciva koja možete raditi i za blagdane. Radila sam pola tijesta s grožđicama, a pola bez zbog pojedinih ukućana koji ih ne vole ali vama preporučujem da ih ipak stavite zbog okusa i arome :)



Sastojci:
650 g brašna
30 g svježeg di-go kvasca
žličicu soli
100 g šećera
1 vanilin šećer
150 ml mlakog mlijeka
100 g omekšalog maslaca
2 jaja
korica 1 limuna
korica 1 naranče
100 ml kiselog vrhnja
2 žlice ulja
100 g grožđica ili brusnica
3 žlice ruma

+ žumanjak i žlica vode za premaz


Priprema:

Grožđice operite pa poprskajte rumom i ostavite da odmaraju.

Kvasac razmrvite u manju posudu ili šalicu uz dodatak žličice šećera, brašna i pola količine mlakog mlijeka. U brašno dodajte: preostali šećer, vanilin šećer, koricu limuna i naranče, sol, omekšali maslac i jaja. Dodajte aktiviran kvasac pa mijesite uz dodavanje kiselog vrhnja i preostalog mlakog mlijeka. Na kraju dodajte grožđice s rumom i ulje. Umijesite glatko tijesto, pokrijte i ostavite da odmara oko sat vremena.

Kad je tijesto odmorilo i povećalo volumen, lagano ga premijesite i podijelite na 12 komada. Svaki dio oblikujte u kuglu i slažite na tepsiju obloženu papirom za pečenje. Pokrijte ih neka odmaraju dvadesetak minuta. Za to vrijeme uključite da se ugrije pećnica na 200°C.


Kad je pećnica ugrijana, samanjite temperaturu na 180°C, premažite slatka peciva razmućenim žumanjkom sa žlicom vode i stavite peći 25-30 minuta na 180°C.

Pečena slatka peciva pokrijte desetak minuta kuhinjskom krpom da odmore, zatim ih možete posipati šećerom u prahu.


Nema komentara:

Objavi komentar