3. ožujka 2017.

Štrudlice

Listajući štampane recepte koji čekaju red za isprobavanje naišla sam na recept sa stranice pok.Snježe s bloga Vrtaljica, uhvatila me nostalgija... zaista mi nedostaje i odlučila sam isprobati upravo recept za štrudlice, na slici su mi izgledale tako prhke i nisam se prevarila. Vidjet ćete da s njenog bloga vodi link na original recept kod Tamare s bloga What's for dessert.

Recept:

Sastojci:
400 g brašna
200 g svinjske masti ili maslaca
200 ml kiselog vrhnja
2 žlice šećera
1 vanilin šećer

+ punjenje po želji
+ šećer u prahu


Priprema:

U zdjelu stavite brašno i šećer, dodajte još mast ili maslac i dobro razmrvite s brašnom. Dodajte vanilin šećer i kiselo vrhnje pa dugo i strpljivo mijesite dok ne dobijete glatko tijesto.

Gotovo tijesto razvaljajte, možete odmah na papir za pečenje i to na veličinu 35-40 x 32 cm, zavisno o veličini vaše tepsije.

Razvaljano tijesto podijelite na četiri trake širine po 8 cm. Svaku traku nadjenite željenim pekmezom. Pripazite ako je u pitanju marmelada dodajte oraha tako da spriječite njeno curenje van štrudlica. Ja sam punila pekmezom od šljiva od Podravke zato što iz prijašnjih iskustava znam da mi on neće iscuriti.


Spojite rubove svake trake preko nadjeva i okrenite štrudlu tako da spoj tijesta bude s donje strane. Izrežite svaku štrudlu po želji na komade dužine 4-5 cm i stavite sve zajedno s papirom za pečenje na tepsiju.

Ugrijte pećnicu na 180°C pa stavite peći štrudlice. Pecite ih 15-20 minuta ovisno o debljini tijesta. Moraju ostati bijele. Kad se vade iz pećnice izgledaju kao da još nisu pečene ali čim se ohlade budu prefine :)

Ohlađene uvaljajte u šećer u prahu.

1 komentar:

  1. Eh, da. I ja imam dosta Snježinih recepata koji čekaju na probu. I ovo je jedan od njih. Jako sam voljela sve što je objavila i nedostaje i meni.

    OdgovoriIzbriši