27. siječnja 2017.

Trokut krofne

Vrijeme je krofni - krafni.. kako god ih imenovali znamo da se to odnosi na one mekane pržene jastučiće uglavnom okruglog oblika. Razmišljala sam o tome da ih odrežem bez okrajaka i odlučila se na oblik trokuta. Jedino bi idući put radila ipak malo manje od ovih na slici. Punila ih nisam jer sam imala problem sa špricom ali to je na kraju ispalo baš super jer je većina željela bez punjenja, a ja sam na svoje ipak dodala nutelle :)

Kad odlučite spremiti krofne, uzmite dovoljno vremena i budite strpljivi. Sastojke pripremite ranije, posebno one koje držite u hladnjaku kako bi vam tijesto što bolje uspjelo.



Sastojci:
800 g brašna
40 g svježeg di-go kvasca
3 jušne žlice šećera = 80 g
1 žličica soli
1/2 praška za pecivo
100 ml toplog mlijeka
1 vanilin šećer
70 g otopljenog maslaca
2 jaja
1 žumanjak
2 žlice ruma
korica 1 limuna
korica 1 naranče
100 ml kiselog vrhnja
100 ml toplog mlijeka
2 žlice ulja

Priprema:

U posebnu šalicu razmrvite kvasac, dodajte mu žličicu šećera i žličicu brašna, pomiješajte sa 100 ml toplog mlijeka i ostavite nekoliko minuta da kvasac naraste. 

Za to vrijeme u posudu za miješanje stavite brašno, preostali šećer, vanilin šećer, sol, prašak za pecivo, koricu limuna i naranče pa sve promiješajte. Zatim dodajte jaja, otopljen maslac, žumanjak, rum, aktiviran kvasac i kiselo vrhnje pa mijesite sve zajedno uz dodavanje toplog mlijeka. Na samom kraju dodajte ulje. Tijesto prebacite na radnu površinu i dobro izmijesite, oblikujte kuglu, vratite u posudu i pokrijte kuhinjskom krpom.. po želji i dekicom pa ostavite na toplom mjestu da udvostruči volumen bar sat vremena. 


Kad je tijesto vidno povečalo volumen razvaljajte ga na veličinu oko 30 x 30 cm. Odrežite na 9 kvadrata veličine 10 x 10 cm zatim svaki kvadrat dijagonalno tako da dobijete dva trokuta (ukupno 18 trokuta). Trokute odložite na kuhinjsku krpu malo razmaknute i pokrijte drugom krpom. Možete ih pokriti i dekicom ako nisu u toploj prostoriji i ostavite tako ponovo oko sat do sat i po da odmaraju i narastu.

Narasle trokute pržite u tavi u kojoj ste ugrijali ulja visine oko tri prsta vodoravno. Da li je ulje dovoljno vruče provjerite tako da u njega uronite drvenu kuhaču, ako oko nje počnu cvrčiti mjehurići onda je ulje spremno za krofne. Gornji dio trokuta u ulje stavljate okrenuto za dolje.

Pržite na maloj do srednjoj vatri, ne prejako da ne naglo potamne, kad je donja strana dobila boju okrenite ih i pržite s druge strane. Vadite ih na ubrus da popije moguće ostatke ulja - neće ga biti puno jer rum tj.alkohol spriječi da tijesto pije masnoću.


Ja ih ne pržim poklopljene, ali ako imate takvu praksu izbor je na vama. Ukoliko ih pržite s poklopcem vodite računa da vam u ulje ne kapne nakupljena vlaga na poklopcu jer bi ulje moglo prsnuti.

Gotove krofne punite špricom u sredini duže stranice trokuta ili ih samo posipajte šećerom. 


1 komentar: