12. siječnja 2017.

Rascvjetala pletenica

Proteklog sam vikenda za odlazak u goste napravila rascvjetalu pletenicu s orasima. Nekako mi je draže pripremiti nešto domaće nego nositi kupljeno ... naravno to se odnosi samo na privilegirane osobe iz mog užeg kruga :)

Pletenica osim oraha u nadjevu ima malo cimeta i ruma pa sve zajedno s mekanim tijestom upravo mami da se jede i jede... bilo toplu ili hladnu.. a tek kako aromatično mirišiii :).
Recept za rascvjetalu pletenicu
Sastojci:
Tijesto:
500 g brašna
30 g svježeg di-go kvasca
100 ml mlakog mlijeka
70 g šećera
2 žumanjka
150 ml kiselog vrhnja
100 g omekšalog maslaca
1/2 žličice soli
3 žlice ulja

Nadjev:
2 bjelanjka
200 g oraha
200 g smeđeg šećera
1 žličica cimeta
2 žlice ruma


Priprema:

U posudu stavite brašno, u sredini napravite udubljenje pa u njega razmrvite svježi kvasac, dodajte mlako mlijeko, 1 žličicu šećera i razmutite s malo okolnog brašna. Kad se kvasac aktivirao, postepeno primiješajte: sol, maslac, kiselo vrhnje, žumanjke, preostali šečer i brašno. Mijesite ručno ili električnim mikserom - spiralnim nastavcima za tijesto i na samom kraju dodajte ulje i nastavite mijesiti na radnoj površini dok ne dobijete glatko tijesto. Pokrijte ga i ostavite da poveća volumen.

Pripremite nadjev: istucite bjelanjke, dodajte mljevene orahe, cimet, šećer i rum, miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu, pokrijte ubrusom i ostavite da odmara.



Naraslo tijesto razvaljaljte u pravokutnik veličine cca 35 x 45 cm. Razvaljano tijesto prerežite na tri dijela - svaki veličine 35 x 15 cm. Svaki dio premažite trećinom nadjeva i zarolajte. Kad ste nadjenuli tijesto, sad svaku roladu prerežite po dužini, ostavite spojene samo krajeve (vidi sliku). Prerezane dijelove rolada okrenite prema gore pa ispletite pletenicu. Krajeve na početku i kraju dobro spojite - slijepite ih mlijekom ili vodom. Gotovu pletenicu stavite u lim obložen papirom za pečenje, pokrijte i ostavite da odmara tridesetak minuta.

Uključite pećnicu da se ugrije na 200°C. Kad je pećnica ugrijana, pletenicu premažite mlijekom, stavite u pećnicu i odmah smanjite temperaturu na 180°C. Pecite ju 35-40 minuta dok ne dobije zlatnu boju.

Svakako prije vađenja iz pećnice provjerite da li je pečena tako što ćete drveni štapić za ražnjiće ubosti u nadeblji dio tijesta i odmah izvaditi - ako bude suh znači da je pletenica pečena.


Pletenica će biti mekana i idući dan, samo ju ne zaboravite pokriti, zamotati u krpu ili spremiti u neku posudu da se ne suši.

Nema komentara:

Objavi komentar