24. rujna 2016.

Roščići od dizanog tijesta s orasima

Dugo već planiram isprobati ovaj recept, već je papir požutio od čekanja :)





Sastojci:

500 g brašna
prstohvat soli
100 ml mlakog mlijeka
40 g svježeg di-go kvasca
50 g šećera
1 vanilin šećer
200 g maslaca ili margarina
4 žutanjka
+ 1 jaje za premazivanje

Nadjev:
200 g oraha
1/2 žlice cimeta u prahu
70 g šećera u prahu
150 ml vrelog mlijeka




Priprema:

U posebnu zdjelicu razmrvite svježi kvasac, dodajte žličicu brašna i žličicu šećera zatim prelijte sve s 50 ml mlakog mlijeka, promiješajte i pustite desetak minuta da kvasac nabubri.

U zdjelu za miješanje stavite brašno, sol, šećer, vanilin šećer, žutanjke, omekšali maslac i ostatak mlijeka. Sve dobro promiješajte. Na kraju dodajte nabubreni kvasac te umijesite glatko tijesto. Gotovo tijesto pokrijte i ostavite sat vremena da odmara i naraste.



Pripremite nadjev: Mlijeko ugrijte do vrenja pa prelijte orahe, šećer i cimet. Dobro promiješajte da dobijete glatku smjesu.

Naraslo tijesto razvaljajte u kvadrat debljine cca 5mm i veličine oko 50x50 cm. Razvaljano tijesto režite zupčastim nožićem, na kvadrate veličine 10x10 cm koje zatim dijagonalno prerežite tako da dobijete trokutiće. Na svaki trokut stavite žličicu nadjeva, preklopite, savijte u roščiće i odložite na tepsiju prekrivenu papirom za pečenje.


Gotove roščiće ostavite da odmaraju dok se pećnica ugrije na 180°C.

Kad je pećnica ugrijana, roščiće premažite razmućenim jajetom i stavite peći 20 minuta na 180°C. Pečene posipajte šećerom u prahu. Iako su od dizanog tijesta ovi su roščići fini i nekoliko dana.


Nema komentara:

Objavi komentar