27. prosinca 2015.

Sarmof - kuglof sarma

Ove godine odlučila sam za doček Nove godine pripremiti sarmu. Slike sarme u obliku kuglofa s Interneta jako su me zaintrigirale pa sam i ja odlučila pripremiti sarmof – kuglof sarmu umjesto klasične sarme. Dok se sarmof peče imati ću dovoljno mjesta i vremena za pripremu priloga. Recept se sastoji od kupusa i smjese za sarme samo što se umjesto zamotavanja, listovi kupusa oblažu po stjenkama kalupa za kuglof. U smjesu sam dodala Fant mješavinu za punjenu papriku i sarmu koju u prodaji možete naći u promo pakiranju (2+1 Fant + knjižica recepata za sarmu) te zahvaljujući tome nisu potrebni nikakvi drugi začini.

Uz malo strpljenja kod slaganja listova kupusa dobit ćete klasično jelo u sasvim novom ruhu J


Recept za sarmof – kuglof sarmu




Sastojci:
700 g miješanog mesa (2 x mljevenog)
125 g nasjeckane pancete
100 g riže
100 ml mlake vode
1 jušna žlica masti ili ulja

Velika glavica kiselog kupusa
Masnoća za kalup
30 ml vode
1 žlica koncentrata rajčice



Priprema:

Uzmite što veću glavicu kiselog kupusa kako bi listovi bili veći i lakše se preklapali u kalupu. Listove koje ste odvojili za pripremu kuglofa obarite – kuhajte 5 minuta. Ocijedite i ohladite, a debele dijelove listova odrežite ili stanjite. Za vrijeme dok se kupus kuha skuhajte rižu al'dente – pazite da se ne prekuha.

Sadržaj vrećice Fant mješavine prelijte sa 100 ml mlake vode, dobro promiješajte pa ostavite nekoliko minuta.

Meso, pancetu, rižu i mast promiješajte, dodajte pripremljenu Fant mješavinu pa sad sve zajedno dobro promiješajte. 


Upalite pećnicu da se ugrije na 200°C.

Namastite kalup za kuglof. Obložite ga listovima kiselog kupusa tako da slažete jedan list preko drugog i to tanji dio na dno kalupa, od sredine prema stjenkama. U sredinu složite mješavinu za sarmu te pažljivo preklopite listove kupusa da zatvorite meso.


Tako pripremljen sarmof prelijte mješavinom vode i koncentrata rajčice. Prekrijte alu-folijom.

Sarmof stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu. Pecite ga sat vremena na 190°C u sredini pećnice, prvih 20 minuta poklopljeno folijom, a zatim otkriveno.

Pečeni sarmof preokrenite na veći pladanj i režite na fete. Poslužite uz prilog po želji.

Više o Fant mješavini za punjenu papriku i sarmu i drugim idejama za slične recepte pogledajte ovdje.

1 komentar:

  1. Odličan recept i fora oblik sarme, bit će ubrzo isprobano jer baš djeluje primamljivo. Bravo!

    OdgovoriIzbriši