17. srpnja 2014.

Lambada kocke

Ove smo se dane sladili osvježavajućim desertom po starom receptu koji sigurno i vi imate u nekoj svojoj bilježnici s receptima.

Kolač se sastoji od biskvita, dvije kreme, petit keksa i fine krckave čokoladne glazure. Ako ga još niste radili, vrijeme je za isprobavanje :) Nemojte da vas uplaši veliki broj sastojaka i dužina opisa recepta, to je samo upisano tako da se lakše snađete, sama izrada je vrlo jednostavna ali sam vam detaljno napisala ;)


Recept za lambada kolač / lambada kocke:


Sastojci: 

Bijela krema:
500 ml mlijeka
125 g oštrog brašna
100 g šećera
1 vanilin šećer
+
250 g margarina
50 g šećera u prahu

Tijesto:
6 bjelanjka
50 g šećera
-
6 žumanjka
100 g šećera
150 g glatkog brašna
1 vanilin šećer
1/2 praška za pecivo

Žuta krema:
1 litra soka od naranče
3 pudinga okusa vanilije (3 x 40g)
150 g šećera
+
160 g petit keksa

Glazura:
160 g čokolade za kuhanje
100 g margarina
2 žlice mlijeka
2 žlice ulja



Priprema:

Prvo skuhajte bijelu kremu tako da se hladi dok pripremate ostatak kolača. Brašno razmutite u nekoliko žlica mlijeka kojeg ste uzeli od predviđenih 500 ml, ostatak mlijeka zakuhajte i dodajte razmućeno brašno. Kuhajte dok se brašno ne skuha i nastane glatka gusta krema. Kad je gotova ostavite da se hladi. Povremeno ju treba promiješati ali umjesto miješanja oduzmite komadić margarina predviđenog za kremu, namažite površinu kreme te ostavite da se hladi. (Preostali margarin dodati ćete na samom kraju kad budu gotovi svi ostali dijelovi kolača.)

Zatim pripremite kalup za tijesto veličine 25 x 35 cm, namastite ga i samo lagano pobrašnite. Odvojite žumanjke i bjelanjke u zasebne posude za miksanje. Prvo izmiksajte bjelanjke uz dodatak par zrna soli i 50 g šećera u čvrsti snijeg. Zatim miksajte žumanjke, šećer i vanilin šećer duže vremena kako bi nastala gusta smjesa. U tu smjesu postepeno dodajte brašno (pomiješano s praškom za pecivo) naizmjence sa snijegom od bjelanjaka te na kraju lagano umiješajte preostali dio snijega. Biskvit izlijte u pripremljeni kalup pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu 20 minuta na 180 st.C.

Dok se peče biskvit pripremite sastojke i skuhajte žutu kremu: Od litre soka izdvojite 100 ml i u to umiješajte tri praška za puding, a preostali sok stavite na vatru. Kad zakuha umiješajte razmućeni prašak za puding pa vratite na vatru. Miješajte i kuhajte još oko 2 minute da se zgusne i postane prozirno. Kuhanje žute kreme trebalo bi biti gotovo u vrijeme kad je biskvit pečen. Vruču kremu izliti na još topli biskvit i poravnati.

Na žutu kremu odmah složiti petit kekse pa ostaviti da se sve zajedno hladi.



Kad je pripremljeni dio kolača dovoljno hladan dovršite bijelu kremu: Malo omekšali margarin dobro umutite sa šećerom u prahu pa mu dodajte ohlađenu bijelu kremu i dobro spojite sve sastojke miksajući dok ne nastane lagana krema. Premažite kolač bijelom kremom preko petit keksa.

Na kraju rastopite sastojke za čokoladnu glazuru na pari ili na vrlo laganoj vatri uz neprestano miješanje. Pred kraj maknite s vatre i miješajte dok se čokolada potpuno otopi. Prelijte kolač čokoladnom glazurom i stavite u hladnjak preko noći ;)

Uzivajte !!

2 komentara: