2. lipnja 2014.

Marinirana piletina na roštilju ili u pećnici

Tko voli ponedjeljak? Ja već nedjeljom u popodnevnim satima žalim što se vikend primiče kraju. Ako je slična situacija i kod vas, pripremite piletinu na roštilju ili u pećnici, zamisliteroštiljanje vikendom i odmah ćete popraviti dojam radnog dana J.

Kupujući namirnice za ručak uzela sam piletinu - batke i zabatke na akciji i odlučila sam isprobati novu Vegeta marinadu s pivom za roštilj i pečenje bez dodatnih pojačivača okusa za brzo i jednostavno mariniranje mesa.

Osim piletine i marinade kupila sam i krumpir i već odlučila kako ću nakon posla pripremiti fini ručak bez puno muke i sastojaka.J



Sastojci:
700 g piletine
1,20 kg krumpira
1 jušna žlica Vegete


Priprema:

Pripremite piletinu na komade (slika 1.), smjestite ih u zdjelu i prelite marinadom. Marinadu prije otvaranja dobro protresite. Na vrhu vrećice se nalazi mali utor koji je dovoljno da povučete prstima kako bi se ugao vrećice vrlo jednostavno otvorio. Ostavite pola sata, a za jači okus ostavite da se meso marinira dulje vrijeme (slika 2.).

Za vrijeme tih pola sata pripremite roštilj ili željenu tepsiju za pećnicu. Ja sam na tepsiju stavila rešetku (koju inače koristim za hlađenje kolača – slika 3.) kako bi na njoj ispekla piletinu nalik pripremi na roštilju. Odaberite krumpire srednje veličine, tanje i glatke kože, a mogu to biti i mladi krumpiri. Dobro ih operite i skinite eventualne izdanke. Osušite krumpire kuhinjskim ubrusom, prerežite na pola i složite na drugu tepsiju obloženu papirom za pečenje. Odrezani dio krumpira neka bude s gornje strane. Posipajte ih s malo Vegete (slika 4.) ili malo posolite. Uključite pećnicu da se ugrije na 200°C.

Recept u slikama

Nakon što ste sve pripremili i uključili pećnicu, pomiješajte malo piletinu, sad bi već trebalo proći 30-tak minuta pa ju možete složiti na rešetku za pećnicu (slika 5.) ili pripremiti za pečenje na roštilju. Kad je pećnica ugrijana stavite tepsiju s piletinom u gornji, a krumpire u donji dio pećnice (slika 6.). Zatvorite pećnicu i grijač prebacite na ventilator te smanjite temperaturu na 190°C. Nakon tridesetak minuta piletinu jednom okrenite, a sve zajedno neka se ukupno peče 45 minuta.

Moja je piletina bila malo veća ali 45 minuta bilo je sasvim dovoljno da piletina bude pečena i tako sočna i mekana. Okus je bio fantastičan, a kako i ne bi kad okus pive savršeno odgovara s piletinom! 
Za prste polizati!


Po želji piletinu i krumpire možete staviti peći na klasičan način zajedno u istu tepsiju.  Zahvaljujući odličnoj kombinaciji začina, piva, ulja i octa, marinada s pivom daje neodoljiv fin pivski okus i vrhunsku sočnost. Upotrebom marinade nije potrebno da piletinu dodatno začinite solju, paprom ili nekim drugim začinom.



Piletina, marinada, krumpir, malo Vegete te salata bit će dovoljni za kompletan obrok J.  Više o marinadi s pivom i ostalim marinadama možete pogledati ovdje. 

3 komentara:

  1. ako ste raspoloženi za takmičenje, pogledajte detalje na blogu:
    http://domacicazavas.blogspot.com/2014/06/cokoladni-vikend-takmicenje-u-hrvatskoj.html
    pozdrav ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Nikad nisam probala marinadu sa pivom, zvuči zanimljivo :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Odličan recept, kod sljedećeg roštilja se testira definitivno. Kod roštilja mi je uvijek najveći problem dobro napraviti piletinu, zna dosta puta ispasti suha i onda nebude nešto posebno dobra. prehrana piletina

    OdgovoriIzbriši